ORMANA
Ormana, Antalya ilinin İbradı ilçesine bağlı bir mahalledir.
Roma İmparatorluğu döneminden kalma Erimna kenti kalıntıları üzerine kurulmuş olan Ormana, İbradı yöresine özgü "düğme ev" mimarisinin görüldüğü bir yerleşimdir.
Ormana'da 150’den fazla tarihi ve herhangi harç veya çimento gibi malzeme kullanmadan yapılmış evleriyle yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeker.
Ormana, İbradı’ya 3 km, Akseki'ye 30 km, Manavgat’a 60 km, Antalya’ya ise 165 km uzaklıkta yer alır. İstanbul’dan en kolay ulaşım Beyşehir üzerinden, güneyden ise Manavgat üzerinden ulaşılır.
Tarihçe
Ormana'nın tarihi, Roma İmparatorluğu'na kadar dayanmaktadır; "Erimna ismi ile tarih kitaplarında yer almaktadır. Kent, M.Ö. 334'te Büyük İskender'e teslim olmuş; M.Ö 223-212 yılları arasında Pers hakimiyeti altında kaldı.
Selçuklu sultanı Alaaddin Keykubat'ın 1226'da bölgeyi fethetmesi sonucu Erimna, Selçuklu hakimiyetine girdi. Selçuklular devrinde Konya'yı Akdeniz'e bağlayan kervan yolları Ormana arazisinden geçmekteydi. Bu yol üzerinde inşa edilen ve şimdi Eynif'te harap ve yıkık vaziyetteki "Tol Hanı" bu devre aittir.
Osmanlı döneminde yeniden kuruldu ve Ormana ismini aldı. Halkının Oğuz Türk boylarından geldiği, nüfus kütüklerinin incelenmesi sonucu, 467 soy ismi ve 200 kadar sülale adı tespit edilmiştir.
Ormana Kültür Köyü statüsündedir. Projesinin fikri Merhum Hacı Abdullah Nevzat Özgüven'e aittir (1905-1998) hayatının ciddi bir bölümünü Ormana köyünü kalkındırmak için çaba sarf ederek geçirdi. Bunun için en uygun yolun bir vakıf kurmaktan geçtiğini sezinler ve bu şekilde Abdullah Nevzat Özgüven Vakfı'nı kurar. Senelerce okula yardım, yolların genişletilmesi, yol duvarlarının tekrar yapımı, Ormana’ya su bulunması ve suyun köye bağlanması, tarihi binaların restorasyonu gibi Vakıf olarak Ormana’ya sayısız hizmetlerde bulundu.